Китайски език

Мания по лалетата

Ако сте научили поне един език, преди да сте започнали да се занимавате с китайски, сигурно сте наясно, че учебниците дават само една солидна основа, върху която да построите речника си. Безспорно, за да сте адекватен събеседник, трябва да можете да разговаряте на теми от различни области.

Обичам историята, защото ни дава поуки от миналото. Ако сме достатъчно мъдри, успяваме да променим бъдещето си. Ако не сме, историята повтаря уроците си.

Днес ще Ви разкажа интересна история, в която ще вплета полезни думи, които бихте могли да използвате в разговор по темата. Сигурна съм, че знаете кое е националното цвете на Нидерландия – лалето (郁金香 yùjīnxiāng). Едва ли бихте могли да предположите, че това красиво цвете играе особена роля в световната история. Първият спекулативен балон в света е т.нар. мания по лалетата (郁金香狂热 yùjīnxiāng kuángrè).

Родината на лалето не е Нидерландия. Луковиците от лале, наред с картофите, чушките и доматите, пристигат в Европа едва през 16 век. Има различни теории за това кой е донесъл лалета за пръв път в Нидерландия и няма как да сме сигурни коя от тях е вярна. Безспорно обаче е, че за сравнително кратък период от време това необичайно цвете с листенца с дотогава невиждано наситен цвят се превръща в символ на висок социален статус (社会地位 shèhuì dìwèi) и лукс (奢侈 shēchǐ). Още през 1623 г. цената на една луковица достигала до 1000 флорина (за сравнение – средният годишен доход по това време е бил 150 флорина). Цените на лалетата нарастват постоянно, като през 1634 г. на пазара навлиза голямо количество спекуланти. Цените продължават да растат  до 1636 г., а лалето става един от четирите най-изнасяни нидерландски продукти наред с джина (杜松子酒  dù sōngzǐ jiǔ), херингата (鲱鱼 fēi yú) и сиренето . Пикът на манията по лалетата е през зимата на 1636-1637 г., когато по-благоразумните търговци решили да приберат печалбите си. Не след дълго се стига до ситуацията множество търговци безуспешно да опитват да продадат лалетата си. Настава масова паника, а финансовите загуби (经济损失 jīngjì sǔnshī) са огромни.

 

郁金香 yùjīnxiāng лале

郁金香狂热 yùjīnxiāng kuángrè мания по лалетата

社会地位 shèhuì dìwèi социален статус

奢侈 shēchǐ лукс

杜松子酒  dù sōngzǐ jiǔ джин

鲱鱼 fēiyú херинга

经济损失 jīngjì sǔnshī икономически загуби

 

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.