HSK,  Китайски език

HSK от къщи?

Едно от положителните неща, които ни даде пандемията, беше все по-бързото адаптиране на личните и професионалните ни ангажименти към удобството да успяваме да ги изпълняваме от къщи. Щастлива съм, че това вече се отнася и до световно признати формати на изпити като HSK. Днес ще Ви разкажа малко повече за това.

Размишлявайки над въпроса какво е сегашното ми ниво на писане и общуване, си казах, че по всяка вероятност ще ще изляза с HSK4+ още в края на този семестър. Започнах да се замислям дали да не се явя на изпит за сертификат, но с това в съзнанието ми веднага започнаха да изскачат и потенциалните проблеми: в България това е възможно само в София и Велико Търново, а аз живея в Бургас, освен това такъв изпит означава пътуване от предния ден, наемане на хотелска стая… Твърде много време и разходи, нали така?

Е, всички тези проблеми вече са решими, защото всъщност има възможност човек да се яви на изпит от къщи. HSK home edition е прекрасна възможност за тези от нас, които не живеят в град, където има Институт Конфуций. В зависимост от датите и времето, възможно е да издържите изпита за желаното от Вас ниво към Институт Конфуций в друга държава. Колко са центровете, предлагащи тази възможност? В момента в България такава се предоставя изключително рядко, но за сметка на това възможностите да се регистрирате в чужбина са практически неограничени. Към 22.01.2022 г. за HSK1 home edition можете да се запишете в 103 центъра по целия свят, HSK2 – в 106, HSK3 – в 122, HSK4 – в 130, HSK5 – в 126, HSK6 – в 117.

Какви са изискванията? Съвсем стандартни, с едно малко изключение: освен работещ компютър с Windows 7/10 и достатъчно добра разделителна способност, трябва да разполагате с външна камера, с която да можете да обхванете лицето си и екрана на компютъра, който ще използвате. По този начин се гарантира, че няма да измамите на изпита. Не е нещо ново за мен – по този начин протичат писмените ми изпити в университета, затова съм се снабдила с триножник, на който разполагам камерата. Ако това е ново за Вас, личният ми съвет е да изпробвате предварително цялата конфигурация, за да избегнете излишен стрес в деня на изпита.

Надявам се предоставената от мен информация да Ви е била полезна. Ако се престрашите да се запишете – успех. 加油!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.