митология,  символика

Символика на нефрита в китайската митология

Древните китайци са ценели нефрита повече от всеки един скъпоценен камък или метал, включително от златото. Съществуват над сто вида нефрит в различни цветове, включително зелен, бял, син, прозрачен, жълт и цинобър (най-редкия от всички). Цветът зависи от количеството желязо, което съдържа нефритът. В различните райони на Китай бижутерите са специализирали  в обработката на точно определен цвят (кантонските предпочитали зеления нефрит, докато в Шанхай и Пекин преобладавал белия цвят).

Нефритът се използва за изработката на бижута, малки скулптури, официални печати или други предмети на изкуството. Жертвени купи, кадилки и други свещени предмети също се изработват от нефрит.

Тъй като е много рядък камък, нефритът е символ на богатството, властта и социалното превъзходство. Императорите в Древен Китай вярвали, че могат да комуникират директно с отвъдното, молейки се на перфориран нефритен диск.

Смята се, че Конфуций сравнява красотата на нефрита с добродетелите, към които човечеството трябва да се стреми. Той сравнява гладката повърхност на нефрита с добротата, силата му – с интелигентността, а вътрешния му блясък – с вярата на човека.

Нефритът се споменава често в китайската митология. Бог Ю Хуанг е наречен Нефритения император. Богинята Си Уанму живяла в  дворец в Кунлун, където фантастично разнообразие от червен нефрит растяло върху голямо дърво в дворцовата градина.

Таоистките алхимици смятали, че нефритът е съставка на еликсира на вечния живот, който дарява с безсмъртие. Считало се е, че нефритът може да предотврати редица нещастия. Богатите пиели от нефритени чаши, като се считало, че биха се пропукали, ако в тях някой е сипал отрова. Ездачите носели парче нефрит, за да ги предпазва от това конете им да ги изхвърлят по време на езда. Златото е било по-често срещано в Китай по време на Древността, затова е и считано за по-лесно за добив и по-евтино от нефрита. Неговата стойност се повишава едва с появата на будизма, особено когато започва употребата му за изработка на религиозни статуи.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.