култура,  символика,  цветя

Китайска символика на цветята

Времето в Бургас днес беше мрачно. Няма нищо по-тъжно за един морски град от осъзнаването на факта, че зимата ще настъпи за поредна година. В такива дни на носталия по отминалото лято ми се иска да си създам цветни моменти. Обмислях каква да бъде следващата тема за публикация в блога ми и идеята ме осени почти веднага – какво по-красиво и цветно може да се срещне в природата от цветята?

Цветята са неизменно повтаряща се тема в китайските литература и изкуство. За да бъде по-пълноценно общуването с китайски партньори, несъмнено би било полезно да можем да отгатнем посланията, влагани от тях в подарените цветя.

Някои от цветята символизират сезоните и месеците, други имат специално значение във връзка с имената си, а трети са свързани с табута в китайската култура. Орхидеята е символ на пролетта, бамбукът символизира лятото, хризантемата се свързва с есента, а за зимата ни напомня черешовият цвят.  В тази публикация ще разгледам няколко от най-популярните цветя в Китай и техните символични значения.

Орхидея 

Орхидеята е била ценена от китайските учени още от древността, защото в китайската култура тя символизира благородството и приятелството – добродетели на културния човек. Тя често бива сравнявана от  философа Конфуций с човек, носител на добродетели. Отразявайки тази мисъл, много хора на изкуството в Китай използват орхидеята в творбите си. Тя символизира още любовта и красотата, и може да бъде срещната като символ на женена двойка. Още едно значение на орхидеята е, че тя символизира богатството и късмета, а когато се поставят във ваза, орхидеите са символ на единството.

В практиките на Фън Шуй орхидеята се използва, за да подобри семейния късмет, фертилността и шансовете за зачеване. Цветът на орхидеята играе голяма роля в силите, които тя притежава. Счита се, че лилавите орхидеи носят най-голям късмет. Розовите орхидеи помагат за поддържането на хармонична връзка и разпалват страстта. Белите орхидеи носят хармония в домакинството и изпълват дома със спокойствие, яснота, мир и невинност. Поставена по специален начин такава орхидея може да донесе късмет на необвързаните. Не е учудващо, че орхидеите са сред най-често подаряваните цветя.

Магнолия

Някога магнолиите са били считани за толкова ценни, че само китайският император е имал правото да ги притежава, а привилегията да отглеждат магнолии се е падала единствено на членовете на неговото семейство. В редки случаи императорът е подарявал корен от магнолия на хора, които са му служили добре.

В китайската традиционна медицина магнолията се използва като лекарство. В провинция Сичуан се отглежда специален сорт магнолия, наречен 厚朴, който е широко търсен по цял свят заради високите си лечебни и възстановителни свойства.

В днешно време магнолията е символ на красотата. За тези от Вас, които се интересуват от Фън Шуй, сигурно ще е интересно да научат, че, когато магнолията е обкръжена от пчели в дадена картина, тя символизира личното израстване по отношение на самооценката. Самостоятелно  срещната в картини магнолията символизира женствеността и красотата. Подходящо място за поставяне на магнолии или картини с тях са дневната и спалнята. Неподходящо е да отглеждате магнолии или да слагате картини, дори плочки с магнолии, в помещения, в които тече вода (баня, тоалетна и пр.). Счита се, че това може да предизвика появата на нежелани ухажори или емоционално изцеждащи връзки.

Божур

Божурът е пролетно цвете, известно още като „кралицата на цветята“, защото символизира известността и богатството. Червените божури са най-ценни и търсени, а белите божури символизират младостта, остроумието и красотата на младите момичета. В китайската култура родителите често излагат картини с божури в дневната заради мистичните им сили да доведат подходящи кандидати за ръката на дъщеря им. Според Фън Шуй не трябва да се поставят червени божури в спалнята, защото могат да провокират изблици на неконтролируема похот и някой от съпрузите да потърси отдушник в извънбрачна връзка.

Хризантема

Хризантемата символизира есента и деветия месец от лунния календар. Чаят от хризантема е известен в традиционната китайска медицина  като великолепно средство за премахване на топлината от тялото, предпазване от стареене и успокоение на черния дроб. Въпреки че най-известни са жълтите хризантеми, това цвете се среща в розов, бял, оранжев, лилав и червен цвят.

Известните китайски поети описват положително хризантемата в творбите си. В някои части на Китай се счита, че, ако скакалец кацне върху хризантема, това означава повишение във високопоставен държавен служител.  Ако около хризантема има девет пъдпъдъка, това символизира желанието на семейство от много поколения да живее под един и същи покрив. В изкуството, ако до хризантемите стоят елени, комбинацията символизира дълголетие.

Във Фън Шуй хризантемите символизират дълголетие, здраве, щастие и хармония.  Избягвайте да подарявате бели хризантеми, защото белият цвят се свързва със смъртта, а белите хризантеми са сред най-често подаряваните цветя по погребения.

Лотус

Лотусът е широко застъпено растение в будисткия символизъм. Счита се за едно от осемте ценни неща в будистката вяра, защото символизира чистотата. По тази причина Буда често е изобразяван да седи върху лотус.

Лотусът намира голямо приложение в китайската традиционна медицина и кулинарията. Частите от растението имат разнообразно приложение, например от корените му се приготвя супа, а цветовете се използват при направата на парфюми.

Фън Шуй казва, че символиката на лотуса го прави подходящ да стои навсякъде в жилището, защото не създава негативна енергия. Дори може да бъде поставен на места с лоша енергия, за да я неутрализира.

Преводите на наименованията на тези цветя на китайски език можете да откриете на картички във Фейсбук страницата ми (zakitai.org) и профила ми в Инстаграм (zakitaiorg).

Един коментар

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.