бизнес етикет,  етикет,  Китайска кухня

Етикет на вечерите с китайски партньориКитайските обичаи и етикет по отношение на вечерите с бизнес партньори значително се различават от тези, на които сме свикнали в България. Необходимо е да се запознаем с доста правила с оглед на това да не губим „лице“ пред китайските домакини и да не навредим сериозно на физическото си състояние поради преяждане.

За начало трябва да сме наясно къде на масата следва да се настаним. Разположението на гостите е важно. При формални вечери домакинът и главният гост седят на срещуположни страни на масата, гледайки един срещу друг. Главният гост винаги се настанява срещу вратата, а домакинът – с гръб към нея. Според разположението на ресторанта най-често домакинът е най-близо до вратата и има възможност да дава поръчки на преминаващите сервитьори. Останалите гости се настаняват от лявата или дясната страна на главния гост в низходящ ред съгласно ранга им. Това означава, че двамата гости от най-нисък ранг може да бъдат настанени от лявата и дясната страна на домакина (противно на това, с което сме свикнали). В никакъв случай гостите не трябва да бързат да сядат на масата, а трябва да изчакат домакина да ги настани. След като се изясни кой гост къде трябва да седне, главният гост може да стане и да налее на домакина първото питие. Домакинът на свой ред връща жеста. Официалният тост в Китай е 干杯 (gan bei), което на български може да се преведе като „до дъно“. При по-формални събирания домакинът може да произнесе кратка реч, поздравявайки гостите за добре дошли, след което да вдигне тост. В такива случаи главният гост може да вдигне тост на свой ред, но не преди сервирането на второто или третото ястие. Темата за тостовете и алкохолните напитки е дълга, затова ще й посветя отделна публикация.

Когато домакинът повдигне клечките си за хранене, той дава сигнал на всички останали да започнат да се хранят. Специална чест към госта е домакинът да му даде своите собствени клечки за хранене. Една типична вечеря за важни гости обикновено се състои от 10-15 ястия. Около средата на вечерята се сервира сладко ястие. Много често тази практика обърква гостите и те решават, че вечерята приключва, наяждайки се твърде рано. Вечерята обикновено завършва с ястие от риба (символ на изобилието), супа и десерт (най-често пресен плод). Приемлив начин да покажете, че сте приключили с храненето, е да оставите малко храна в чинията си.

Често се случва чужденци, които не са запознати с китайската банкетна култура, да се наядат твърде рано и по този начин да провалят вечерта си. При меню за 12 души например, често се сервират четири предястия. Неопитните могат да се заблудят, че това са основните ястия, и да похапнат големи порции. Скоро след това могат да дойдат още четири ястия, които са по-тежки от предходните. Неопитните отново могат да се заблудят и да изядат повече от необходимото, без да знаят, че ги чакат още четири ястия – обикновено най-добрите от всички до момента. На специални събития често може да има 12 ястия, затова гостите трябва да се хранят разумно и да не изяждат всичко, защото могат да преядат, а домакинът им да реши, че са все още гладни (и да напълни чиниите им с още храна).

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.