Uncategorized,  култура,  ТКМ,  традиционна китайска медицина

Китайски лекарствени винаНе сте ли любопитни как са се лекували хората в древността, когато не е имало антибиотици под формата на таблетки? Някога, когато не е имало лесно достъпни хапчета в аптеките, а болните са се нуждаели от силни лекарства, широко използвани са били лекарствата на алкохолна основа заради своята трайност и консервиращите свойства на алкохола.

Традиционната китайска медицина има дълга история в използването на лекарства, приготвени под формата на вина, ликьори и други спиртни напитки. Като общо понятие е възприет терминът „лекарствени вина“ (кит. 药酒 yàojiǔ). Съществуват два основни начини за приготвянето им: чрез действителната ферментация на продуктите и чрез потапянето на лекарствените продукти в алкохол, което само по себе си представлява по-скоро тинктура. Първият метод е по-традиционен, но отнема изключително много време, затова по-предпочитан остава вторият метод.

Лекарствените вина се използват предимно през зимните месеци и от по-възрастни пациенти. Малко количество алкохол затопля центъра и подпомага („Ци“ или, както е по-популярно у нас – „Чи“, повече за концепцията на ци можете да прочетете тук), създава чист Ян (едва ли има някой, който да не е чувал за Ин и Ян, но все пак можете да прочетете повече за това тук) и ускорява кръвообращението. При по-възрастните пациенти далакът, стомашните функции и кръвообращението са типично по-слаби и едно такова лекарствено вино може да ги подобри. В китайската традиционна медицина не се препоръчва консумацията на лекарствени вина от млади пациенти или пациенти на средна възраст. Такива лекарства са много силни и не трябва да бъдат приемани без конкретна нужда – хората от млада до средна възраст нямат нужда от подпомагане на Чи, напротив – често техните оплаквания се дължат на неспособността да циркулират техния Чи или заради наличието на твърде много топлина в телата им.

Счита се, че алкохолът е горчив, сладък и парлив на вкус. Той е топъл по природа и освен това е токсичен. В китайската традиционна медицина се различават условно няколко вида алкохол, използвани за производството на лекарствени вина:

1. жълто вино – това е вино най-често приготвено от ориз или просо; много прилича на японското саке и по тази причина сакето може да бъде използвано за негов заместител при приготвянето на лекарствените вина;

2. гроздово вино – това е добре познатото ни червено вино; то не е много често срещано в рецептите от китайската традиционна медицина;

3. бял алкохол – използва се като название на дестилирания алкохол, който се произвежда от зърно. Алкохолното съдържание на белия алкохол е доста по-високо от жълтото вино, а често срещана негова вариация е алкохолът от сорго.

Лекарствените вина продължават да се използват до ден днешен, но няма да публикувам рецепти за приготвянето на такива, тъй като не съм от привържениците на алтернативната медицина. Винаги предпочитам да се доверя на съвременната фармацевтична индустрия и по тази причина няма да публикувам рецепти за лекарствени вина, нито пък желая да насърча когото и да е да използва такива вина в своето лечение. Моля настоящата публикация да не се счита за съвет или препоръка за лечение. В 21 век има лекари, на които е по-добре да се доверим, за да се излекуваме по-бързо.

Един коментар

  • УчителКитайски

    Благодаря за написаното, беше много интересно като преподавател по китайски език!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.