образование

Образование в Китай?Няколко думи за китайската образователна система и възможностите, които тя предлагаОт дълго време насам планирах статия за образованието в Китай и за възможностите за стипендии, които китайските университети предлагат. Днес, в духа на студентския празник, реших да дам писмен облик на мислите си.

Макар да е слабо позната в България, китайската образователна система има репутация на една от най-конкурентните по целия свят. Разделена е на няколко етапа – три години детска градина, шест години основно училище и три до шест години гимназиален етап. От 1 юли 1986 г. китайците имат право на минимум девет години образование (шест години основно училище и три години гимназиален етап). За това е приет специалния Закон за деветгодишното задължително образование (中华人民共和国义务教育法), чиято основна цел е да изравни образователните възможности между по-големите градове и изостаналите селски райони. Конкуренцията между учениците е огромна, а кулминацията й е най-трудният изпит за прием в университет в целия свят – Гаокао (高考). Изпитът трае девет (!) часа, като в някои провинции е разпределен в два или три дни. От този изпит зависи бъдещето на бъдещите студенти и те приемат подготовката за него изключително сериозно. През 2018 г. 9 750 000 ученици са положили изпита, за да заемат 7 909 000 налични места в университетите.

Как можете да спечелите стипендия за обучение в Китай?

За радост на чуждестранните студенти, не е необходимо те да полагат Гаокао. Другата добра новина е, че 274 китайски университета предоставят огромен брой стипендии за чуждестранни студенти. Иституцията, отговорна за разпределението на стипендиите, е Съветът по стипендиите на Китай (https://www.csc.edu.cn/ ). Изискванията откъм документи са сериозни, но не са непреодолими. Има програми на английски и на китайски език, като за тези на китайски език студентите трябва да са положили успешно изпит HSK4, което съответства на ниво B2 по китайски, т.е. да знаете минимум 1200 йероглифа и да разполагате с достатъчен речников запас, за да провеждате смислени разговори в академична среда. Има вариант да заминете и без да знаете китайски, като ще имате цяла година да получите знания в естествена езикова среда. Пълните стипендии покриват таксите за обучение, общежитие и медицинска застраховка.

Как да изберете университет?

По данни на Министерството на образованието на Китайската народна република институциите за висше образование през 2015 г. наброяват общо 2845. Университетите се делят на държавни и частни, като (логично) държавните получават по-голяма подкрепа. Поради дългото влияние на Съветския съюз и късното навлизане на частните университети, в обществото е дълбоко вкоренена представата, че държавните университети са по-добри от частните. За разлика от частните университети в Западния свят, китайското частно образование не се радва на добра репутация – счита се, че в частните университети приемат само тези, които са се провалили в кандидатстването си в държавен университет. Независимо от това, че законово те са приравнени с държавните, дипломите от тях масово не се признават.

Най-престижни са университетите от т.нар. Лига на С9 ( 九校联盟) – официален съюз от девет елитни университета, създаден от Китайското централно управление чрез Проект 985 за повишаване на развитието и репутацията на висшето образование в Китай. Тези университети са: Университета Фудан, Харбинския технологичен университет, Нанкинския университет, Пекинския университет, Шанхайския университет Jiaotong, Университета Цинхуа, Университета за наука и технологии на Китай, Университета Xi’an Jiaotong и Университета Zhejiang. Част от имената на последните съм оставила без превод, тъй като ми е малко трудно да ги транскрибирам правилно на български език.

Как е студентският живот?

За написването на тази част от публикацията имах нужа от малка помощ, тъй като нямам опит от първа ръка с китайската образователна система. Приятелите ми от EduLab (http://www.edulab-cn.com/), с които имах прекрасната възможност да се запозная миналия месец, ми представиха доста любопитна информация за тази част от публикацията им, за което искам да изразя специалната си благодарност. Те организират езикова ваканция в Пекин и Сиан в началото на април 2020 г., така че това може да бъде чудесна възможност да прецените дали да се впуснете в приключението на завършване на висше образование в Китай. Бях много приятно изненадана, че могат да Ви помогнат и с кандидатстването в избран от Вас университет. Именно от EduLab научих, че за чужденците няма никакъв смисъл да живеят на квартира, защото общежитията им предоставят повече от добри условия на живот. Докато самите китайци живеят с по до седем съквартиранти в само една стая, чуждестранните студенти получават напълно оборудвани стаи с климатик, хладилник, нагревател за вода, електрическа кана и три огледала. Стаята се чисти веднъж дневно, а спалното бельо се сменя веднъж седмично. Забавленията им са малко по-различни от нашите, защото за китайците приоритет има образованието – излизат само в определени дни от седмицата, а не както масово у нас – знаем, че за много първокурсници (и не само) всеки ден е купон. Градският транспорт е на достъпни цени (около 50 ст. за пет спирки), което позволява да разгледате много забележителности още в първите месеци на престоя си там. И нещо друго много важно – студентските столове предлагат вкусна храна от 6:30 до 21:00 всеки ден, така че няма абсолютно никакъв шанс да останете гладни.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.