разпродажби

Феноменът 11.11.

Oт няколко години насам на 11 ноември (11.11.) се провежда най-грандиозната за годината разпродажба в Китай, а от скоро и в други държави. Всъщност, както и всички традиции, тази също си има начало, но то е малко по-необичайно. 11 ноември в Китай се отбелязва като Ден на необвързаните (光棍节 Guānggùn Jié), а датата е избрана, защото съдържа в себе си четири единици. „1“ символизира човек, който е необвързан. Парадоксално, но този празник се е превърнал и в популярна дата за сключване на брак. Символиката на „11“ е, че двама души са се намерили и са заедно на една страна на тази специална дата – 11.11. Само през 2011 г. на този ден в Пекин са се венчали 4000 двойки, което е своеобразен рекорд на фона на обичайните 700 сватби на ден. Неслучайно Alibaba запазва търговска марка “双十一” (в превод – двойно „11“).

Въпреки че не е обявен като официален празник, Денят на необвързаните се е превърнал в най-големия онлайн и офлайн пазарен ден. Редица популярни сайтове като Alibaba, AliExpress, Tmall, Taobao, Lazada правят значителни разпродажби на тази дата.

Безспорно намаленията са привлекателни, но, увлечени от тях, не трябва да забравяме за безопасността при пазаруването в Интернет. Спазването на няколко прости правила до голяма степен би могло да осигури безопасността на парите ни:

– да пазаруваме от проверени сайтове;

– да не запазваме данните на банковата карта, която използваме;

– в никакъв случай да не ползваме карта, по която се намира значителна сума.

Приятно, успешно и разумно пазаруване!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.