забележителности,  кула,  Шанхай

Забележителности на Шанхай: Перлата на Изтока

Безспорно, най-известните в България китайски забележителности са тези, разположени в Пекин.  Бих посетила Пекин някой ден, разбира се, но винаги съм харесвала повече Южен Китай.  Основната причина за това е чисто климатична – температурите там са много меки и практически няма зима.

След като през последните две години не се сбъдна мечтата ми да посетя Китай като турист, не ми остана друго, освен да пътувам виртуално.  Шанхай винаги е бил град, който ме е вълнувал. Харесват ми неговата динамика, бизнес развитие и модерна архитектура. Днес ще Ви запозная с едно от постиженията на последната – „Перлата на Изтока”.

东方明珠广播电视塔  dōng fāng míng zhū guǎng bō diàn shì tǎ – „Перлата на Изтока”- е 468-метрова телевизионна кула в Шанхай.  Планирането й започва през 80-те години на миналия век. По онова време радиото и телевизията на Шанхай се развиват бързо и 210-метровата предавателна кула, построена през 1974 г., вече не задоволява нуждите на града.  Бурното разрастване на Шанхай и постоянното изникване на нови високи сгради се отразява на предаванията. През 1983 г. е предложено изграждането на нова кула, а проектното предложение е изготвено през 1986 г. Строителството на „Перлата на Изтока” започва през 1991 г. и завършва през 1994 г. В продължение на тринадесет години (до 2007 г.) е най-високата сграда в Китай – до построяването на Шанхайския световен финансов център. Кулата се поддържа от три огромни колони, започващи от под земята. Състои се от 11 сфери – големи и малки. Двете най-големи сфери имат диаметър от 50 метра (по-ниската) и 45 метра (по-високата). Най-високата сфера е 14 метра в диаметър.  Височината на кулата не е определена произволно – изчислена е с оглед на постигане на 80-километров радиус на телевизионно и радио предаване.

Любопитен е фактът, че първоначално Бюрото за радио и телевизия в Шанхай не успява да събере достатъчно средства за изграждането й, поради което се налага регистрирането на кулата като акционерно дружество, акциите от което стават достъпни за публично предлагане. Издадени са акции на обща стойност 410 милиона юана.

Освен основната си фукнция, „Перлата на Изтока” предлага запознанство с културата на града. Върху изложбена площ от над 10 000 кв.м във вътрешността на кулата туристите могат да научат повече за историята, развитието на града след откриването на пристанището, както и за местните обичаи. В цилиндричната структура на кулата има разположени няколко асансьора – двуетажен, който се движи със скорост от 4м/сек и капацитет до 50 души,  два асансьора с капацитет от 30 души и развиващи скорост от 7м/сек, два асансьора с капацитет от 30 души и скорост 4м/сек и малък асансьор с капацитет от 8 души и скорост от 2,5 м/сек.

На 267 метра височина е разположен известният въртящ се ресторант Oriental Pearl, гледката от който можете да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=A8vG_0KoY9Q  и тук: https://www.youtube.com/watch?v=BebefyQgbhw . През 2022 г. цената на бюфетен обяд (западна и китайска кухня) там е 368 юана (около сто лева).

Кулата се превръща в една от най-големите забележителности на града, като от 1 янаури 1996 г. насам всяка година се провежда новогодишно състезание по нейното катерене. Обикновено участниците се разделят на групи, като мъжете и жените се състезават отделно. В състезанието често участват над 500 души.

От 2009 г. „Перлата на Изтока” участва в „Часът на земята” – инициатива за пестене на енергията и намаляване на емисиите.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.