Uncategorized

Рецепта за китайски нудли + PDF с традиционно китайско ястие с телешко месо

Китайската кухня е една от най-популярните по цял свят. Причините са много – достъпни продукти, неголяма сложност при приготвяне на ястията и не на последно място: безброй вкусни ястия. Въпреки че съм голям почитател на китайския език и култура, не мога да кажа, че харесвам всички китайски ястия. Може би защото българите сме закърмени с любов към тестените храни, основно харесвам китайските пелмени и нудли. За съжаление, в някои ресторанти рецептите са силно „побългарени”, което често не допринася за вкуса им. Ако сте почитатели на вкусната домашна храна, то сигурно сте се питали как можете да си приготвите някоя китайска вкусотия вкъщи. Истината е, че не е много  трудно, стига да разполагате с достатъчно време за това.

Климатът в Северен Китай силно се отличава от този в южната част на страната. На юг отглеждат предимно ориз, това е и причината местните специалитети да се приготвят от оризово брашно, което не е традиционно за българската кухня. За сметка на това, в северната част на Китай се отглежда пшеница и всички хлебчета, нудли и пелмени се приготвят от пшенично брашно.

Китайските нудли са основно два типа – с яйца и без яйца. Тук ще Ви запозная с основната рецепта с яйца, по която можете да ги приготвяте, както и с вкусен вариант за приготвяне на традиционно ястие с готовите яйчени нудли.

Нудли с яйца

Ако използвате универсално брашно тип 500, цветът на приготвените нудли ще бъде мръсно бял, а текстурата – сравнително мека. Домашно приготвените нудли винаги са по-добри от купените и не са трудни за приготвяне. Повечето готварски книги казват, че за ръчно приготвяне на 750 грама нудли са необходими не повече от 30 минути. Не мисля, че на мен би ми отнело толкова, но и нямам претенции да съм опитен кулинар. За всеки случай бих си заделила за заниманието около час.  Рецептата, която ще Ви представя, е за 750 г нудли, които са достатъчни за леко похапване на 5-6 души.

Рецепта за 750 г нудли с яйца

Продукти:

3 чаши универсално брашно тип 500 (ако живеете в чужбина, то съответства на италианското брашно тип 550 или на американското т.нар. all-purpose flour)

2 яйца XL (рецептата е класическа /стара/, може да се наложи да увеличите количеството, тъй като стандартите са се променили от тогава)

2 чаени лъжици морска сол

2 чаени лъжици фъстъчено или царевично олио

приблизително ½ чаша вода

приблизително ½ чаша брашно за овалване

приблизително ½ чаша царевично нишесте за поръсване на вече приготвените нудли, така че да не залепнат при поставянето им в хладилника или фризера

В днешно време много хора разполагат с машини за приготвяне на паста. Аз не готвя толкова често, затова не ми се струва рационално да купя уред, който да стои като паметник в кухнята. Тук ще прочетете рецепта за изцяло ръчно приготвяне на тестото.

Технология на приготвяне на тестото:

Поставете брашното в голяма купа или на работната повърхност. Издълбайте кладенче в центъра и добавете яйцата, солта и олиото. Бавно добавяйте водата, докато разбърквате сместа с пръстите си или с дървена лъжица, отвън към центъра. Докато замесвате тестото, можете да добавите още малко вода или брашно, ако е необходимо (1-2 супени лъжици). Потупвайте и месете тестото, докато оформите сравнително гладко тесто.

Поставете така приготвеното тесто върху леко набрашнена повърхност. Месете с долната част на дланта си, завъртайки го постепенно (с една четвъртина). Тестото трябва да бъде твърдо, но лесно за обработка. Навлажнявайте ръцете си от време на време, ако е необходимо, или добавяйте по 1-2 супени лъжици брашно, ако тестото е твърде меко. Поръсвайки с брашно повърхността от време на време, месете тестото около 5 минути (или докато то стане гладко и еластично). Ако месенето Ви е по-бавно, ще отнеме повече време. Покрийте тестото за 30 минути (с капак, не с кърпа) и го оставете да почива на стайна температура. Ако не разполагате с време за това, можете да го оставите за малко в хладилника и след това да продължите  приготвянето, като го извадите на стайна температура.

След като тестото вече е починало, извадете го и го разделете на 4 парчета. Трите от тях можете да приберете (отново покрити с капак), докато работите с първото. На леко набрашнена повърхност изгладете тестото с пръстите си и след това с голяма точилка разточете тестото от центъра към краищата, след това от краищата към центъра, обръщайки листа наполовина на равни интервали, за да постигнете равномерна дебелина. Трябва да се стремите към квадратна форма (можете да разтеглите тестото малко, ако е необходимо). Набрашнявайте тестото и повърхността от време на време, за да не става тестото лепкаво. Винаги разточвайте напред-назад от центъра на тестото, докато работите. Готово е, когато получите квадрат с размер на страните от около 35-36 см и дебелина на тестото 1/3 см. Оставете тестото да се изсуши върху кухненска кърпа, като 1/3 от тестото виси извън работния плот. Докато приключите с работата си върху четвъртата част от тестото, първата вече ще е готова за рязане.

Поръсете щедро с царевично нишесте от двете страни четвъртината от тестото, която ще режете, заглаждайки го с ръка. Сгъвайте тестото към центъра, докато краищата се срещнат. Ширината трябва да бъде около 10 см. Леко натиснете сгънатия лист. С остър нож нарежете нагънатия лист на ивици от около 0.3 см (или според желаната от Вас ширина). Развийте нудлите, обръщайки ги леко с пръсти. Разпръснете ги върху кухненски тави или хартия за печене и ги оставете да се стегнат за 10-20 минути. След това можете да започнете да готвите с тях или да ги замразите.  Ако искате да ги съхранявате изсушени, наредете ги на рехави купчини с около 10 -12 см диаметър и 1 см дебелина. Изсушаването ще отнеме поне 24 часа, ако ги сушите навън или близо до прозорец. Влажното време може да забави този процес.

Съхранение на готовите нудли

Ако няма да готвите нудлите в близките 4 часа, можете да ги съхранявате в хладилник до 3 дни (или във фризер за до 2 месеца). Изсушени можете да ги съхранявате в плътно затворен буркан до 3 месеца.

Готвене с яйчените нудли

Ключът за готвенето на всички нудли е да се варят в голямо количество вряща вода (4:1) и да се разбъркват често, за да не залепнат, особено ако са били замразявани. Пресните нудли се готвят доста бързо (1-3 мин.), затова е добре да сте подготвили соса за тях предварително. Ако сте замразили нудлите, размразете ги предварително (30 мин.на стайна температура/2-3 часа в хладилника или просто ги гответе по-дълго (3-4 минути). Сушените нудли се готвят също толкова дълго, колкото и замразените.

А ето една рецепта, в която можете да използвате току-що приготвените нудли с яйце. Тъй като публикацията се получи доста дълга, качвам я в PDF файл, готов за изтегляне и разпечатване:

Телешко с лук върху канапе от нудли  洋葱牛肉面 (yángcōng niúròu miàn)

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.