Uncategorized

Радикалът 鸟 и символика на някои птици + бонус PDF

 

Когато напреднете с изучаването на китайския език, идва момент, в който забелязвате, че можете да определите приблизително какво може да означава даден йероглиф. Как става това? В китайския език има общо 214 радикали (ключове). Ако познавате главния ключ в йероглифа, лесно ще определите с какво е свързан той.

Днешната ми публикация е предназначена за хора, които се стремят към разширено изучаване на китайски. В първата й част ще разгледам радикала 鸟 (鸟字旁niǎozì páng), а във втората ще Ви разкажа за символиката на птиците. Като допълнителен подарък от мен ще получите и допълнителен PDF с любопитна информация, който можете  да изтеглите тук.

Ключът

Дори без да знаете какво значи ключа 鸟, погледнете изображението. Не Ви ли прилича на птица? Да, точно така, този ключ можете да срещнете в йероглифи, обозначаващи птици или свързани с птиците думи. Дори да не срещнете група китайски орнитолози, вярвам, че лесно ще впечатлите събеседника си, ако покажете задълбочено познаване на имената на различните видове птици. Радикалът 鸟 най-често може да бъде срещнат в дясната или долната част на съдържащия го йероглиф.

Нека разгледаме йероглифите с този радикал. Безспорно, най-популярните, които вече знаете, са 鸡 jī (пиле) и 鸭 yā (патица). Днес няма да говорим за тях, а ще се впуснем в изследване на по-сложни йероглифи. Подготвила съм 30, а именно:

鸠 jiū гургулица

鸣 míng (за птици, животни и насекоми) викам, крещя, издавам звук

鸢 yuān ястреб

鸥 ōu чайка

鸦 yā гарван

鸩 zhèn митична птица с отровни пера; отровно вино; (книж.) да убиеш някого с отровно вино

鸬 lú корморан

鸶 sī чапла

鸵 tuó щраус

鸯 yāng мандаринка (дребна птица от разред Гъскоподобни, семейство Патицови)

鸳 yuān мъжка мандаринка

鸸 ér ему

鸽 gē гълъб

鸿 hóng посевна гъска

鸾 luán митична птица, подобна на феникса

鸺 xiū сова

鹅 é гъска

鹂 lí авлига

鹀 wú овесарка

鹇 xián седлат фазан

鹐 qiān (за птици с остри клюнове) кълва

鹊 què сврака

鹔 sù вид див лебед

鹤 hè жерав

鹣 jiān митична птица с едно око и едно крило (за да може да лети, нужно е да се обедини с друга птица)

鹟 wēng мухоловка

鹞 yào малък ястреб (дребен представител на семейство Ястребови)

鹳 guàn щъркел

鹮 huán ибис

鹱 hù буревестник

 

Символика на птиците

Няма да се спирам на най-популярните, защото няма как да не знаете какво символизира напр.фениксът. Ще разгледам други четири птици – жерава, орела, пауна и совата.

Жеравът е един от символите на дълголетието и мъдростта. На картините често е изобразяван в близост до борове, елени или камъни, за да представи вечната младост. Съгласно китайските приказки, ако жеравът достигне 600-годишна възраст, той вече няма необходимост да се храни. В изкуството безсмъртните често са изобразявани, че яздят жерав с червена корона. Изобразени близо до бамбук, жеравите символизират чистота и благородство. Тъй като тази птица е моногамна и остава с партньора си до смъртта, те символизират още верността и дългогодишната любов.

Орелът е символ на силата. За хуните, пътували през Централна Азия от 1 век пр. н. е. до края на 2 век сл. н. е., орелът символизирал владетеля. Когато орелът е изобразен борещ се със змия, препратката е към индийската птица гаруда.

Паунът е символ на висок социален статус и богатство, свързва се с красотата и мъдростта. Те се разглеждат като по-земна версия на феникса. Многото „очи” на пъстрите им пера препращат към мъдростта да виждаме ясно нещата такива, каквито са. Според Фън Шуй (наясно съм, че не е правилно транскрибиране на 风水, но това е наименованието на български език) рисунките на син паун или паунови пера могат да поканят енергията на красотата и мъдростта във Вашия дом.

Китайците, подобно на много други култури, гледат на совата като на лоша поличба. Совата е била често срещана в погребалната керамика от династията Хан, която е била съвременна на Римската империя и с която китайците са имали интензивни търговски отношения. В Гърция Атина е била известна като „града на совите“, тъй е имало много от тях в Акропола.

Ако сте стигнали до края на публикацията ми, бих искала да Ви подаря този PDF с информация за три йероглифа, три идиома и историята на една легендарна птица.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.