Uncategorized

ЧНГ и изрази за време+PDF

Честита Нова 2022 година! Каквато и да е била 2021 г. за Вас, нека следващите 12 месеца бъдат по-добри. През каквото и да преминава човек, никога не трябва да губи надежда в по-доброто бъдеще. Имате ли планове за тази година? Списък с цели? Каквито да са те, не ги изпълнявайте за сметка на близките си хора. Отделете им време. Отделете време за почивка, за хобитата си, за живот извън виртуалната реалност.

Не бях планирала да публикувам нищо в близките няколко дни, но си казах, че 2022 г. трябва да започне с малко самодисциплина, затова се опитах да не губя деня без научаването на нещо полезно. Днес подготвих за Вас изрази за време, които не са в стандартния набор от думи и изрази в повечето учебници.

凌晨 língchén преди зазоряване, в малките часове

半夜 bànyè = 午夜  wǔyè полунощ

Пример с изречение: 你可以从午夜工作到凌晨4点,如果你是个夜猫子的话。

清晨 qīngchén рано сутрин

Пример с изречение: 才到八月中旬,清晨就已经有了一丝的凉意。

早晨  zǎochén сутрин (от зазоряване до 8-9 сутринта)

Пример с изречение: 早晨、下午都可以去做锻炼,但不要在睡觉前两个小时内去做运动。

傍晚 bàngwǎn вечерно време, на смрачаване

Пример с изречение: 我们希望傍晚时能回来。

半夜bànyè полунощ

Пример с изречение: 记住火车半夜离开。

时时刻刻 shíshí kèkè постоянно, винаги, във всеки един момент

Важно е да знаем, че този израз може да се използва само в ситуации, в които действието се развива буквално във всеки един момент, т.е. не можем да го използваме за изречения от рода на „той постоянно получава подаръци”, тъй като това не кореспондира с логиката на китайския език.

Пример с изречение: 我时时刻刻都想着他。

А ето и един красив PDF с пинин с цветово означение на тоновете (включително на изреченията). Пожелавам Ви прекрасна 2022 г.!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.