Uncategorized

Китайските Ромео и Жулиета – „Пеперудените влюбени“

В България твърде малко се говори за китайската литература, като изключим „Изкуството на войната“. Днес ще Ви разкажа нещо далеч по-романтично – за китайските Ромео и Жулиета. Всъщност те се казват Лян Шанбо и Чжу Интай. Преди да започна с тяхната история, трябва да внеса едно пояснение. В днешно време приемаме за даденост правото сами да изберем кого да обичаме и с кого да бъдем, но в древността това не е било така. В Китай младите хора са плащали със смъртта си за опитите да постигнат този идеал. Браковете са се определяли от родителите (а когато те са били починали – от по-големите братя в семейството) и са били уреждани, за да се постигне финансова или политическа изгода.

„Пеперудените влюбени“ е една от четирите класически любовни истории на ханските китайци. Чжу Интай е млада, красива и интелигентна жена, която е израснала в богато семейство. Във времена, в които не е било прието жените да получават образование наравно с мъжете, тя получава обучение вкъщи, но то не й е достатъчно. Опитите й да убеди баща си да я пусне да учи в най-близкото учебно заведение, което се намира на около 30 километра от дома им, дълго време остават неуспешни. След като успява да се дегизира като мъж и успява да заблуди собствения си баща, той няма друг избор и я изпраща да учи. Тъй като по това време жена да учи заедно с мъжете е немислимо, тя заблуждава всички, че е мъж, и не живее в общежитието заедно с останалите ученици. Вместо това наема къща, където живее с прислужницата си (също дегизирана като мъж).

По време на обучението си Чжу Интай се среща с Лян Шанбо – млад мъж, който споделя голяма част от възгледите й. Приятелството между тях разцъфтява и се задълбочава в продължение на три години, но настъпва краят на обучението им. Те са толкова неразделни, че Шанбо иска да изпрати Интай до дома й. По време на пътуването Интай прави опити да подскаже на Шанбо, че всъщност е жена и има чувства към него. Младият мъж не успява да се досети какво се случва, затова Интай прибягва до предложение, което нарушава всячески социалните норми на онова време. Тя казва на Шанбо, че има сестра и би искала да ги запознае, защото те са подходящи един за друг и могат да се оженят. Шанбо вярва на тази лъжа и обещава да се върне след няколко месеца, за да предложи брак на сестрата на Интай.

Когато Шанбо се връща след няколко месеца, разбира истината и съжалява, че не се е досетил по-рано. Запознавайки се с родителите на Чжу Интай, той моли за ръката на любимата си. Преди да дадат отговор на предложението, родителите на младата жена го разпитват подробно за социалния статус на неговото семейство. В онези времена е било прието бракове да се сключват само между семейства със сходен статус. Когато научават, че Шанбо идва от семейство с по-скромни възможности, те веднага отхвърлят предложението му, а Интай прекарва дни и нощи обляна в сълзи.

Когато разглезеният, но богат Ма Уентай иска ръката на Чжу Интай, нейните родители охотно се съгласяват, независимо от нежеланието й. Ма Уентай е състудент на Интай и Шанбо, но никой от неговите съученици не го е харесвал, защото е бил самовлюбен егоист.  Интай е принудена да се омъжи за него.

Междувременно Шанбо се поболява от мъка и на смъртния си одър моли родителите си да го погребат на мястото, където си е представял, че ще изгради дом с Интай.

Когато Чжу Интай научава за неговата смърт, тя приема новините привидно спокойно. Тя неочаквано се съгласява да подготвят брачната церемония. Под червената рокля, традиционна за китайските сватби, тя облича бяла за погребение.  По пътя към дома на жениха си тя принуждава роднините, които я придружават за церемонията, да се отбият на гроба на Шанбо. Там тя съблича сватбените си дрехи и остава по траурната бяла рокля. Когато започва да оплаква любимия си, неочаквано от небето пада гръм, който разтваря земята. Без да се замисля, Интай скача в пукнатината, която веднага след това се затваря, а небето се изчиства. Пред очите на нейнит роднини се появява двойка пеперуди, които танцуват радостно пред очите им. Китайците вярват, че пеперудите символизират непоколебимия дух на младите влюбени.

В китайската култура се приема, че пеперудата е символ на безсмъртието и брачното блаженство.  Пеперуда върху хризантема е знамение за красота на късна възраст, а върху слива – дълъг живот.

Идеален подарък за дома на младоженци са кърпи с избродирани пеперуди. Представяйки Ин и Ян, пеперудата дава енергия на любовта. Нефритена пеперуда е сред традиционните подаръци, които мъжът прави на годеницата си.

 

 

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.