Китайски език

Как се учи китайски език?

Китайският език е един от най-сложните, ако не и най-сложния за научаване известни ни живи езици. Безспорно той може да бъде полезен в много направления, но те ще бъдат обект на отделна публикация в блога.

Какво би било добре да знаете преди да предприемете първите си стъпки в това нелеко начинание?

1. Китайският език е тонален език.  За разлика от западните езици, в китайския има значение интонацията, с която се произнасят думите. Тоновете са четири, а ако броим неутралния стават пет.

2. Трябва ли да се научите да пишете? Зависи от целите, които сте си поставили. Да знаете езика говоримо в много ситуации може и да бъде достатъчно. В други случаи може и да бъде достатъчно да се научите да разпознавате йероглифите. Трябва добре да оцените с каква цел учите езика и колко усилия сте готови да положите.

3. Колко йероглифи има? Ако очаквате да научите конкретен брой, ще Ви разочаровам. Възможни са хиляди комбинации. За да владеете отлично езика, необходими ще Ви бъдат около 5000 йероглифа. Малко по-долу можете да видите част от листовете, които съм употребила за упражняване на изписване на някои от йероглифите, с които започват съвсем начинаещите.

В YouTube може да видите множество клипове с красиво калиграфско изписване, непостижими за нетренираната ръка на западния човек. Не е задължително да използвате калиграфска четка, но все пак трябва всичко да бъде достатъчно четливо и разбираемо. Постижимо е с упорство и практика.

4. Къде в България можете да учите китайски език?  Това можете да направите в официално акредитираните изпитни центрове (Институт  Конфуций в гр. София и Великотърновския университет в едноименния град) и други езикови школи. Ако сте по- иновативни и на „ти“ с модерните технологии, можете да учите и онлайн.

 

 

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.